Primorsko-goranska županija
?

Proizvodiš autohtoni
proizvod i živiš na području
Primorsko-goranske županije?

Klikni i upiši se u e-katalog!

Predstavi sebe i svoj proizvod u svijetu interneta

x

Zaštićeni autohtoni proizvodi Primorsko-goranske županije

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres – zaštićena oznaka izvornosti

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres – zaštićena oznaka izvornosti

„Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“ dobiva se izravno iz ploda masline sorti Slivnjača i/ili Plominka koje se uzgajaju pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 90%, a ostalih do 10% čine druge sorte koje nemaju većeg utjecaja na konačnu kakvoću ulja. Senzorska svojstva ovoga ulja odlikuju se blago ili srednje izraženom pikantnošću i gorčinom, a ponekad i mirisom trave te voćnim mirisom plodova masline.

Proizvodnja i prerada maslina te skladištenje i punjenje „Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres“ u ambalažu ograničeno je na područje otoka Cresa.

Krčko maslinovo ulje - zaštićena oznaka izvornosti

Krčko maslinovo ulje - zaštićena oznaka izvornosti

"Krčko maslinovo ulje" je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline mehaničkim postupcima od sorti Debela, Naška, Rosulja i Slatka, mirisa po svježem plodu masline, voću i lišću a okusa na zdrav i svjež plod masline uz prisutnu gorčinu i pikantnost prema zadanoj specifikaciji proizvoda. Tekuće zlato otoka Krka vrhunski je proizvod zaštićen EU oznakom izvornosti.

Krčki pršut - zaštićen na EU razini oznakom zemljopisnog porijekla

Krčki pršut - zaštićen na EU razini oznakom zemljopisnog porijekla

"Krčki pršut" je trajan suhomesnati proizvod od svinjskog buta, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zraku bez dimljenja. Procesi sušenja i zrenja Krčkog pršuta proizlazi iz njegovog dugog ugleda, načina proizvodnje, te iz vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koristi tradicionalnom recepturom. Svoju kvalitetu i posebnost Krčki pršut dokazao je posljednjih godina i nastupom na nacionalnim i međunarodnim izložbama gdje je osvojio brojna šampionska, zlatna i srebrna odličja. Krčki pršut je prvi hrvatski proizvod zaštićen na EU razini oznakom zemljopisnog porijekla.